bhawk.hu – Magyar fejlesztői blog

Minden ami Microsoft technológia! Több mint 8 éve foglalkozom programozással, ez idő alatt pedig rengeteg nyelvet elsajátítottam, leginkább a C#-ot kedvelem! Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom!

Rólam

Gulyás GáborGulyás Gábor

Üdvözöllek a blogomon! Gulyás Gábor vagyok, 1990-ben születtem! Az informatika már gyerekkorom óta része az életemnek, talán még óvodás sem voltam, amikor apám hazahozta az első Commodore 64-esünket, még emlékszem is a hozzá tartozó kék könyvre!

Az évek múlásával az otthoni géppark is változott, volt egy 486-osunk, aztán jött egy MMX. A későbbiekben pedig beüzemelésre került a betárcsázós modem! Képzeljétek el, ahogy 56k-val hasítotok a világhálón, havi MAXIMUM 25 órában, ráadásul ezt az óriási sebességet még két gépre is megosztjátok 😉 Később aztán lett egy bivaly erős Pentium 2-es gépem, 266MHz-es processzorral, 4GB-os merevlemezzel, amin aztán már elkezdtem ismerkedni kicsit a webfejlesztéssel is.

A programozással már az egyetem előtt elkezdtem komolyabb szinten foglalkozni, a webes technológiákkal kezdve elindultam a szerveroldali, PHP programozás felé, valamint ebből indult ki a MySQL adatbázisok fejlesztése is. Egyetemi éveim színhelyéül az Eötvös Loránd Tudományegyetem Programtervező Informatikus szakára esett a választás, itt folytatom aktív hallgatói jogviszonyomat, várhatóan már nem túl sokáig!

A karrieremet mondhatni egy Windows Phone 7-es alkalmazással indítottam meg, akkoriban még nagyon friss volt a platform és kevés alkalmazás volt elérhető az áruházban. Én készítettem el itt az első BKV Menetrend alkalmazást – amit már nagyon sokan furcsállnak, hogy miért is nem BKK 🙂 -, amit azóta már napról-napra egyre többen töltenek le és elég jó értékelést értem el vele. Az appra 2013-ban figyelt fel a Microsoft Magyarország. Kaptam egy levelet, melyben egy beszélgetésre hívtak meg a Graphisoft Parkban található központjukba, mivel szeretnék támogatni az alkalmazás fejlesztését.

Az ezt követő egy éves, projekt munkákkal történő bedolgozásnak köszönhetően 2014-ben szakmai gyakorlati lehetőséget kaptam, ennek végeztével pedig a vállalatnál gyakornokként folytathattam munkámat. A Developer Experience csapat tagjaként egyaránt foglalkoztam fejlesztéssel, programozással, szakmai tanácsadással; másrészről pedig audience marketing tevékenységet is végeztem. Ennek köszönhetően cikkeimmel a Devportal.hu és Technetklub.hu oldalán egyaránt találkozhattok, a Kecskeméti és Debreceni Egyetemeken pedig már előadást is tarthattam, technológiai témákban.

Gyakornoki munkám során rengeteg hasznos dolgot megtanulhattam: jobban elmélyíthettem C# tudásomat, megismerkedtem az ASP.NET technológiával, valamint rendszeres használójává váltam az Azure felhő szolgáltatásainak is – amiben szintén elég sok új tudásra tettem szert! Számomra a fejlesztés nem csak munka, hanem egy hivatás. A “művészet” és az önkifejezés egy sajátságos módjának tartom, amit szívvel-lélekkel kell csinálni. Nemrégiben egy videóban hallottam először a következő mondatot, mely azóta mottómmá vált:

“Most a legjobb dolog fejlesztőnek lenni! Néhány sornyi kóddal milliókhoz juthatsz el, milliók életét könnyítheted meg!”

Szabadidőmben szeretek sportolni, leginkább a kerékpározással tudom lekötni magam. Emellett néha napján jó egy kicsit a haverokkal leülni néhány kör Titanfall-ra, vagy játszani valami más, pörgős játékot!

A blogot azért hoztam létre, hogy a számomra érdekesnek és hasznosnak vélt oktatóanyagokat és kódrészleteket megoszthassam a hazai fejlesztőtársakkal. Remélem mindenki találni fog az érdeklődésének megfelelő cikkeket, szívesen fogadom a visszajelzéseket és a javaslatokat, valamint a kéréseket is a jövőbeni témákkal kapcsolatban!

Jó böngészést és jó kódolást kívánok mindenkinek!

Minden ami Microsoft technológia! Több mint 8 éve foglalkozom programozással, ez idő alatt pedig rengeteg nyelvet elsajátítottam, leginkább a C#-ot kedvelem! Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom!