bhawk.hu – Magyar fejlesztői blog

bhawk.hu – Magyar fejlesztői blog


2024. április
h K s c p s v
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák


Microsoft Flow – (üzleti) folyamatok egyszerűen

Gulyás GáborGulyás Gábor

Nemcsak a munkahelyi életünkben, hanem magánéletünkben is rengeteg ismétlődő folyamat megy végbe nap mint nap. Új alkalmazott érkezik a céghez, akit végig kell vezetni egy onboarding folyamaton. Próbálunk lépést tartani a beérkező e-mailekkel. Legtöbbjük automatizálásával értékes perceket, néha órákat spórolhatunk meg magunknak.

Introduction to Microsoft Flow – YouTube

A workflow szó valószínűleg sokak számára ismerősen cseng. Több szoftver és szolgáltatás kínál lehetőséget a felhasználónak üzleti folyamatok definiálására, melyek valamilyen esemény hatására, vagy éppen manuálisan futtathatóvá válnak. Néha ez éppen könnyű, néha éppen bonyolult, egyes esetekben a folyamat csak az adott rendszeren belül működik, máskor pedig egyéb szolgáltatásokkal is összekapcsolhatóvá válik.

A Microsoft egy saját válasza a Microsoft Flow, mely nem csak hogy pofonegyszerűen használható – véleményem szerint még egy teljesen laikus felhasználó számára is -, de egyre több és több szolgáltatással működik együtt és akár saját magunk által írt rendszerünket is beköthetjük a folyamatba!

Mi az a Microsoft Flow?

A Microsoft saját megfogalmazása szerint:

A Microsoft Flow egy online munkafolyamat-szolgáltatás, amely lehetővé teszi a leggyakoribb alkalmazások és szolgáltatások munkafolyamatainak automatizálását, hogy gyorsabban és hatékonyabban dolgozhasson.

flow.microsoft.com

A „leggyakoribb alkalmazások és szolgáltatások” a cikk írásának pillanatában 174 különböző összekötőt takar, köztük a Twitter, Facebook, SharePoint, OneDrive, Dropbox és WordPress. A lista hosszú, folyamatosan bővül és mint azt említettem, akár a saját magunk által megírt Rest API is meghívható (Swagger is támogatott 😉 ).

Felhasználási körök, avagy mi mindenre jó…

Ez egy elég tág fogalom lenne ahhoz, hogy itt kivesézzük. A kérdés inkább az lenne, hogy nekünk mire van szükségünk. A Microsoft természetesen nyújt némi segítséget ahhoz, hogy beinduljon a fantáziánk, ugyanis egy halom sablont készítettek össze nekünk, melyeknél részünkről legtöbbször már csak a paraméterezésre van szükség.

Ilyen sablon például, hogy az Outlook.com-on érkező e-mailek mellékleteit OneDrive tárhelyünkre mentse automatizáltan. A folyamat létrehozásakor be kell jelentkeznünk Microsoft fiókunkkal, valamint megadhatjuk, hogy milyen útvonalra kerüljenek elmentésre a csatolmányok a OneDrive fiókban.

E-mail attachment flow

Hogyan hozhatok létre saját folyamatokat?

A sablonok mellett lehetőség van egyéni folyamatok létrehozására is, ilyenkor egy úgymond üres folyamatot hozunk létre. Amit fontos a működéssel kapcsolatban megértenünk, az a folyamat felépítése.

Minden egyes folyamat egy triggerrel indul, azaz valamilyen kiváltó okkal. Ilyen lehet például egy fájl létrehozása SharePointban, egy új e-mail érkezése, vagy bármilyen egyéb „történés”. Ezt a trigger-t követi majd valamilyen lépés, amit a folyamat végrehajthat (ezalkalommal még az elágazásokba, kapcsolókba nem mennék bele, melyekkel még jobban testreszabható egy folyamat).

New flow

A fenti képen egy folyamatot hoztam létre, mely új e-mail érkezésekor sms üzenetben küld számomra értesítőt. Látható, hogy a „Text”, azaz üzenet mezőbe kattintva egy ablak jelent meg a felületen. A Microsoft Flow a korábbi lépésekből begyűjtött adatokat listázza ki számunkra, melyeket az adott mezőbe dinamikusan beilleszthetünk.

Az „Új e-mail érkezésekor” eseményből származó adatmezők tartalmazzák a feladót, a levél tartalmát, tárgyát, stb. A legtöbb lépés valamilyen adatokkal tér vissza, melyeket a későbbiekben felhasználhatunk. Ezen adatok szerves részét fogják képzeni a folyamatainknak, ugyanis ezeket fogjuk valamilyen logika mentén feldolgozni.

Végszó

Írásomat afféle kedvcsináló miatt publikáltam legfőképpen azok számára, akik még nem találkoztak a Microsoft Flow szolgáltatással. A későbbiekben kész folyamatokat is publikálni fogok, illetve mélyebben kivesézem a lehetőségeket.

Láttok benne fantáziát? Kérdésetek van? Várom hozzászólásaitokat! 🙂

Minden ami Microsoft technológia! Több mint 8 éve foglalkozom programozással, ez idő alatt pedig rengeteg nyelvet elsajátítottam, leginkább a C#-ot kedvelem! Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom!

Comments 0
There are currently no comments.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..