bhawk.hu – Magyar fejlesztői blog

bhawk.hu – Magyar fejlesztői blog


2024. június
h K s c p s v
« dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák


No-Coding: Veszélyben a fejlesztők munkája?

Gulyás GáborGulyás Gábor

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyernek a különböző no-coding megoldások – újabb és újabb drag & drop jellegű weblapszerkesztők, programozói szaktudás nélkül használható alkalmazásfejlesztő környezetek. De tényleg működnek ezek abszolút nulla programozói tudással? Veszélyben lenne emiatt a fejlesztők állása?

A mindennapi munkám során egyre sűrűbben használok no-coding megoldásokat a Microsoft termékpalettájából – ilyen például a Microsoft Flow, a PowerApps, illetve a Dynamics Portals is. Mielőtt azonban mélyebben belemennénk a működésükbe, nézzük meg kicsit általánosabban a témát.

Mi is az a No-Coding?

A No-Coding fogalom alapja – mint ahogyan azt a neve is mutatja -, hogy a hagyományos értelemben vett fejlesztéseket képesek vagyunk új, programozói szaktudást nem igénylő környezetekben elvégezni. Ezek a környezetek jellemzően:

No-Coding – Microsoft Flow

Ezekre nagyon jó példák a már említett Flow, PowerApps, Dynamics Portals, de akár ide vehetnénk a Bootstrap Studio-t is, sok-sok WordPress sablont, ahol már szinte az egész sablonunkat teljesen átalakíthatjuk drag & drop felületen és még rengeteg egyéb megoldást.

A No-Coding technológiák térnyerése

A mai rohanó világban fontosabb az IT mint valaha. Alig találni már olyan céget, ahol ne építenének kisebb-nagyobb IT infrastruktúrára, a mindennapi munkavégzést pedig különböző – akár egyedi fejlesztésű – szoftverek biztosítják és teszik hatékonyabbá. Ezeket a szoftvereket azonban valakinek mind-mind le kell fejlesztenie.

Gondolom nem sok embernek kell bemutatnom, hogy manapság mekkora hiány van fejlesztőkből, a csapból is ez folyik. Folyamatosan indulnak az újabb képzések, ahol bárkiből fejlesztőt képeznek és munkát garantálnak. A No-Coding technológiák térnyerésének egyik okát pontosan ebben látom, hogy kisebb alkalmazások, folyamatok elkészítését olyan felhasználók is el tudják végezni, akik egy programozóhoz képest jóval kisebb technikai tudásnak vannak birtokában.

Másrészről azonban nekünk, fejlesztőknek is lehetséges alternatívákat jelentenek ezek a technológiák. Újabb, hatékonyabb megoldásokat vagyunk képesek előállítani akár jóval rövidebb idő alatt – és persze lássuk be, ha bárki is foglalkozott már hasonló megoldásokkal, itt is olykor-olykor szükség van egy tapasztalt fejlesztőre, ha valami komplexebb probléma megoldására van szükség.

A fejlesztők jövője, adaptálódás

Félnünk kell a No-Codingtól? El fogják venni a fejlesztők munkáját? Röviden: nem. Legalábbis most biztosan nem, sokkal inkább megkönnyítik, ha pedig körbenézünk a világhálón, egyre több cégnél láthatunk újabb és újabb No-Coding platformokat.

Az utóbbi években sorra érkeztek a Microsoft termék palettájába is a különböző No-Coding megoldások:

Ezeket a megoldásokat fejlesztőként napi szinten használom, mert:

Végszó

Személyes tapasztalataim alapján számomra nagy segítséget nyújtanak az említett megoldások. Rengeteg repetitív feladattól kímélnek meg: ha csak a Microsoft Flow-t vesszük alapul, minden egyes alkalommal, minden integrációs megoldásban meg kellene oldanom az OAuth bejelentkezést, át kéne néznem a kapcsolódáshoz szükséges SDK leírásokat, stb. Ehelyett két kattintás és készen is vagyok.

Az IT szakma a folyamatos változásról híres, a tanulás sosem ér véget és fontos is a folyamatos adaptálódás. Ahogy a mondás tartja, aki lemarad az kimarad!

Marad a hagyományos kódolás, vagy jó bulinak tűnik a No-Coding? Ti használtok bármilyen ilyen megoldást? Ha igen, milyeneket? Ne tartsátok magatokban, osszátok meg kommentben! 🙂

Minden ami Microsoft technológia! Több mint 8 éve foglalkozom programozással, ez idő alatt pedig rengeteg nyelvet elsajátítottam, leginkább a C#-ot kedvelem! Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom!

Comments 0
There are currently no comments.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..