bhawk.hu – Magyar fejlesztői blog

bhawk.hu – Magyar fejlesztői blog


2023. március
h K s c p s v
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák


Visual Studio a webfejlesztésben

Gulyás GáborGulyás Gábor

Egy Notepad++ a kezdetekben remek választásnak bizonyulhat a webfejlesztés és sok más egyéb fejlesztés során. Azonban egyszer eljutunk arra a pontra, amikor már több munkánk van mint amennyi szabadidőnk. Ilyenkor jól jönne valami, ami felgyorsítja a folyamatokat. Eljött az idő, hogy válasszunk magunknak valamilyen fejlesztőkörnyezetet, ami rengeteg kényelmi funkcióval megannyi pötyögéstől megkímél minket. Na de melyiket is válasszuk a sok elérhető szoftver közül?

Nemrégiben határoztam el magam, hogy a Notepad++-t valami komolyabbra váltom – bár még mindig napi szinten használom, de a webfejlesztésben valami hatékonyabbra volt szükségem. A választék hatalmas volt, de mindig volt valami bökkenő: túl drága a szoftver, csak OS X-en érhető el, nem tudja amire szükségem van. Végül elkezdtem gondolkozni, hogy a Visual Studio is mintha értene a webes nyelveken…

A mindennapok során amúgy is rengeteget használom a Microsoft által dédelgetett Visual Studio fejlesztőkörnyezetet, így elég kézenfekvő megoldás lehetne. De lássuk, miben is segíthet nekünk ez a szoftver a webfejlesztésben, mivel spórolhat meg nekünk időt?

NuGet-tel a jQuery csak egy kattintásra van…

Visual Studio - NuGet Web

Aki már használta a Visual Studio-t, annak valószínűleg ismerős már a NuGet. A NuGet egy integrált csomagkezelő modul, mely három dologban könnyíti meg a drasztikusan a munkánkat:

  1. Egyetlen kattintással telepíthetünk csomagokat alkalmazásunkba egy központi adatbázisból.
  2. A NuGet folyamatosan figyeli, hogy van-e elérhető frissítés a telepített csomagokhoz. Ha van, ezt jelzi is nekünk és frissíthetünk is gond nélkül.
  3. Ha a forráskódot TFS-ben, vagy Git-en tároljuk és egymással megosztogatjuk a kódot, nem kell a csomagok átküldésével vacakolni. A túloldalon az első build során a NuGet automatikusan letölt minden szükséges csomagot.

Ugyanezt megkapjuk a webfejlesztés során is. Egy kattintással telepíthető a jQuery, Bootstrap, AngularJS és még rengeteg más!

Hello IntelliSense!

Visual Studio - Intellisense Web

Az IntelliSense automatikus kódkiegészítő képessége sok-sok billentyűleütést megspórol nekünk. Azonban nem csak a HTML, JavaScript és CSS nyelvek alap tagjeit, függvényeit fogja felajánlani számunkra a segéd, de még CSS osztályainkat, egyéni JavaScript függvényeinket, vagy akár más, külső függvénykönyvtárak elérhető függvényeit is képes felsorolni nekünk – mint például a jQuery!

Verziókezelés

Integrált verziókezelő is helyet kapott a Visual Studio-ban, így akár a Visual Studio Online szolgáltatásban regisztrált fiókunkba, akár egy másik szolgáltatónál regisztrált Git repositoryba is feltölthetjük kódunkat, így nem kell attól tartanunk, hogy az elveszik, probléma esetén visszaállhatunk és kollaborálhatunk is munkatársakkal, barátokkal, ismerősökkel.

Bővítmények

Visual Studio - Web Essentials

Az alapból kínált megoldások és szolgáltatások mellett rengeteg bővítmény is elérhető a Visual Studio-hoz. Ezek közül az egyik a Web Essentials, ami olyan hasznos funkciókat épít be számunkra, mint a minify, vagy éppen sprite készítése több képből – automatikusan generált CSS fájllal.

És még ingyenes is

A Visual Studio 2013 Community verziót még előző évben (2014) adta ki a Microsoft, gyakorlatilag a Professional verzióval megegyező szintre helyezve a szoftver ingyenes változatát – korábban ezt Visual Studio Express-ként ismerhettük.

Hogyan kezdjek neki?

Érdemes legelőször a Visual Studio 2013 Community verziót letölteni, ha még nem telepítettük fel a fejlesztőkörnyezetet. A telepítés viszonylag egyszerűen – bár annál némely esetben kicsit hosszadalmasabban – letudható.

Készítsük is el az első projektünket:

Visual Studio - New Web Project

A Visual Studio-ban egy kicsit eldugottan, az Other Languages/TypeScript részben találjuk a HTML Application with TypeScript projekt típust, mely kifejezetten HTML oldalak készítésére van kitalálva. Ha weblapot akarunk fejleszteni, érdemes ide navigálni és ezt a sablont használni a jövőben is!

Innentől már miénk a pálya, kezdhetjük is weboldalunk fejlesztését! Fogod használni a Visual Studio-t a jövőben webfejlesztésre?

Minden ami Microsoft technológia! Több mint 8 éve foglalkozom programozással, ez idő alatt pedig rengeteg nyelvet elsajátítottam, leginkább a C#-ot kedvelem! Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom!

Comments 0
There are currently no comments.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..